Bag on valve aerosols

Bij een bag-on-valve aerosol is een bag (zakje) bevestigd aan de valve (het ventiel). Nadat de bag-on-valve in de bus is gehangen wordt het ventiel erop gekrompen (heel goed eraan vastgemaakt). Daarbij wordt tegelijkertijd een samengeperst gas (meestal lucht of stikstof) in de bus gebracht.

Het samengeperste gas, met een druk tussen de 1 en 3 bar, bevindt zich tussen de binnenwand van de bus en de buitenzijde van het zakje. Door het ventiel heen wordt het product in het zakje gevuld. Door het vullen van het zakje wordt het samengeperste gas (afhankelijk van de begindruk) nog meer samengedrukt en ontstaat er een druk tussen de 4 en 9 bar.
Er is geen vermenging van het gas en het product, doordat het product zich in het zakje bevindt.

Net als bij andere spuitbussen druk je de activator (spuitkop aan de bovenkant) in. Dan komt het product uit het zakje,  als een mooie spray, gel, crème of foam.

Onderstaand plaatje vat het proces van het vullen van een bag-on-valve goed samen (met dank aan BiB Production & Packaging).

Bag on valve vullen.png

Verschil met andere typen spuitbussen

  • Er wordt samengeperste lucht of stikstof gebruikt, geen drijfgassen
  • Het product komt nooit in contact met het gas. Het product is lang houdbaar, met beperkt gebruik van conserveringsmiddel
  • Je kunt een bag-on-valve toepassen onder alle hoeken (360 graden), zelfs ondersteboven